magyar english
Az ingatlanadó margójára
2009. máj. 27.

A hatékony adó néhány ismérve: egyszerű kiszámolni, egyszerű beszedni, egyszerű ellenőrizni. Az ingatlanadó nem ilyen. Szerencsére most nem is erről lesz szó.

Előszó: nem politizálunk, ezt kéretik tudomásul venni.

Tegnap az Index-en kijavították a linket, ami a Parlament előtt heverő vagyonadó / ingatlanadó törvénytervezetre mutat. Lakástulajdonosként érdekel a téma, jó szokásomhoz híven össze is raktam egy Excel táblát, ami az ingatlanadó minden paraméterét magába foglalja. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, de hát izé, mégiscsak remél az ember.

Az eredményt le lehet tölteni ezen a linken: 20090528_Ingatlanado_v01.xls Enjoy.

Néhány gondolat:

  • A kollégákkal kipróbáltuk, nagyjából stimmelnek az ingatlanok kalkulált árai. Mondjuk, az is igaz, hogy senkinek nem volt olyan ingatlana, ami után kellene fizetnie, ekkor meg már nem is olyan fontos, hogy x, vagy x-3millió a lakás értéke.
  • Az, hogy stimmelnek a számok, arra utal, hogy egy iszonyatosan komoly előkészítő statisztikai munkának kellett meghúzódnia a háttérben. Nem 2 nap alatt lett összehányva.
  • A bonyolultság viszont nem az adózó barátja: remélem a bevallást készítő programnak lesz olyan része, ami segít a kalkulációban - lássuk be, nem ártana az én Excelemnél hivatalosabb...

A kérdés tehát: hogy jön ez az egész az internetbankhoz? Több mozaik-elemből áll össze (remélhetőleg) a kép:

  • Egy megbízás miatt kutakodtam külföldi internetbankok szolgáltatási köreiről, és belefutottam egy amerikai példába: a bank internetbanki felületén segítséget nyújt az adóbevallás elkészítésében, majd a helyi APEH-hez való elküldésében. Egy olyan társadalomban, ahol magas a pénzügyi kultúra, az adórendszerben pedig hemzsegnek a leírható tételek, ez egy természetes dolog.
  • A standard banki tranzakciók kicsatornázásának befejezésével a bankok az értéknövelt szolgáltatások irányába fordulnak - az elkövetkező év bűvszava pedig a portfólió kezelés lesz (pontosabban már most is az, de erről majd máskor).
  • Véleményem szerint a portfólió kezelés következő nagy előrelépése pedig a vagyonkezelés lesz - ide pedig már beletartoznak az ingatlanok is. Ha már egyszer nyilván lehet tartani a vagyonelemeket, akkor miért ne lehetne segíteni a hozzájuk kapcsolódó adók kiszámításában? Pláne egy internetbank felületen?

Persze, lehet azon gondolkozni, hogy miért érné meg egy banknak ezzel (mármint vagyonkezeléssel, adószámítással foglalkozó) felületek fejlesztésével bíbelődni? Hiszen az frissíteni kell, karban kell tartani, különben is pénzbe kerül, meg zabálja a tárhelyet...

Csak egy kérdés: mennyit ér meg a banknak, hogy a tranzakciókból kinyerhető töménytelen mennyiségű információ mellett a tényleges vagyoni helyzeteddel is megismerkedhet? Esetleg ezen adatok alapján (CRM, valaki?) további szolgáltatásokat tud ajánlani? Mielőtt válaszolnál, gondolj bele, hogy a web2-es világban szinte mindenki ezekből az adatokból él (Google, Facebook, Iwiw - csak, hogy néhány példát említsek) és az ezekre épülő szolgáltatásokból él! Azt hiszem, a bankszektornak lesz mit tanulnia...

Források:

Címkék:

Megjegyzések / Comments

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]