Még jó, hogy van nálam egy iPhone…

A nagyobb fesztiválokon több színpadon, több fellépő szerepel. A BalatonSound-on Pesti Est-el rohangálni nem menő, szükség lenne valamilyen 21. századi megoldás. Ha van a zsebben egy okostelefon, a probléma már nem is olyan nagy: bookmarkolom a www.sziget.hu/balatonsound/programok oldalt. Már, ha működik a weboldal (most éppen összeomlott). Esetleg a környéken nem baj, ha van WiFi, vagy legalább GPRS.

Mi van akkor, ha az ember a saját site-ján hostol egy egyszerű statikus weboldalt, amit esetleg a mobileszközre szab? Nem rossz, de akkor még mindig használhatóvá kellene tenni, optimalizálni, stb…

Valami off-line(abb) megoldás talán hatékonyabb lenne. Egy Excelben elmentett file már jobb. Legalább a kapcsolattól nincs függés, úgysem lesz térerő. De ez meg olvashatatlan, vagy legalábbis nehezen kezelhető.

iPhone calendar beállítás

Mi van akkor, ha a naptárba felveszem a programokat? Ez már sokkal jobb megoldás, elvégre erre van kitalálva. De mi van akkor, ha nem akarom a naptáramat teletölteni 100 programmal? És a haveroknak hogyan lesz ez meg?

Itt jön be az iPhone 3.0 egyik újdonsága, a “Subscribed Calendars”. Példánknál maradva (BalatonSound) a weboldalt beillesztjük egy Excelbe, varázsolunk egyet, és elő is tudjuk állítani a színpadra lebontott naptárbejegyzés file-okat (iCal formátum - RFC2445). Feltöltjük a netre, a linkeket pedig beállítjuk a Settings - Mail, Contacts, Calendars - Add Account… - Other - Add Subscribed Calendar részen. Példának itt van néhány színpad programja:

Így fog kinézni:

iPhone calendar teszt

Ha több naptár van, mindig ki lehet választani, hogy melyiket szeretnénk látni. Lehetőség van az összes “subscribed calendar”-t egyben látni, vagy akár csak az egyiket - kinek melyik tetszik.

Ha fesztivál-honlapot csinálnék, és lenne rá energiám, mindenképpen felraknék egy hivatalos naptárt, az esemény leírásába pedig beilleszteném a hely Google Maps linkjét, és az előadóról egy rövid szösszenetet. Uraim, a labda fel van dobva…

Az egészben az a legjobb, ha vége van a fesztiválnak, akkor a “Subscribed Calendar”-t egyszerűen ki lehet törölni, anélkül, hogy felborítaná a gondosan kialakított naptár-kezelési rendet.

Ez lesz az. Elegáns, gyors, hatékony megoldás. Még jól is néz ki.

Oké, elég a munkából, irány Zamárdi!

Források: